Lån

Avanza

 

Avanza grundades 1999 och är en etablerad aktör på marknaden. Från början hade man endast aktiehandel som inriktning men över åren har man även utvecklat andra tjänster inom banksfären. När det gäller lån har man inga traditionella blancolån att erbjuda sina kunder. I stället erbjuder man ett lån där man lämnar sina värdepapper som säkerhet.

  • Låna med värdepapper som säkerhet!
  • Ingen bindningstid!
  • Låg ränta!

Vem kan låna från Avanza?

Avanza är ingen traditionell kreditgivare som erbjuder lån för alla. Här lånar du istället för att investera i värdepapper och aktier. Grundkraven är att du skall vara en myndig person. När du lånar från företaget är du förpliktigad att använda pengarna till att handla aktier och övriga värdepapper via hemsidan. Det är sedan vinsten på dessa värdepapper som du är fri att använda.

Hur ser lånprocessen ut?

Avanza är inte förstahandsvalet för dig som är i behov av kontanter omgående. Här lånar man för att investera långsiktigt. Genom att bli kund hos banken via hemsidan fyller du i en kreditansökan som sedan behandlas. När din kredit har godkänts kommer du sedan att få ett lånekontrakt hemskickat med posten för underskrift. När sedan banken fått det tillbaka finns din kredit tillgänglig. Tänk på att din kredit måste användas för att köpa värdepapper. Du får med andra ord inte ta ut pengarna för konsumtion. Detta gör att ett lån från denna bank främst passar dig som vill investera för framtiden men inte har startkapitalet för det!

Hur mycket kan man låna?

Det finns inga klara gränser på hur mycket du får låna hos Avanza. Till skillnad från att ta ett lån på banken tas det här hänsyn till värdet på ditt aktiekapital. Kreditbeloppet är normalt 35 procent av ditt godkända aktieinnehav hos banken. Låt oss som exempel säga att du har 100 000 kronor sparat i aktier hos företaget. Ditt beviljade kreditbelopp blir då 35 000 kronor att göra fortsatta investeringar med. Som återkommande kund har du möjlighet till lägre ränta.

Hur ser återbetalningsprocessen ut?

För att bli godkänd av Avanza kräver de att du lämnar ditt aktieinnehav som säkerhet vid lån. En fördel med krediten från Avanza är att du inte har någon specifik bindningstid och inte heller några uppläggningsavgifter. Det enda du betalar varje månad är räntan på din kredit. Om värdet på dina aktier som du investerat i med hjälp av den beviljade krediten sjunker så är du omgående skyldig att täcka det underskottet. Detta gör du antingen genom att sätta in pengar på ditt konto. Ett annat sätt att täcka förlusten är att sälja värdepapper eller flytta andra värdepapper till kontot.