Lån

Akelius Spar

 

Akelius är en av Sveriges största hyresvärdar och har över 50 000 lägenheter i flera olika länder. Akelius Spar erbjuder flera olika sorters sparkonton för privatpersoner. Inlåningen används enbart för att finansiera Akelius fastighetsexpansion. Banken omfattas inte av Lagen om insättningsgaranti men risken att bolaget skulle gå i konkurs torde vara närmast obefintlig då hyresrätter är en bristvara.

  • Tryggt och stabilt företag
  • Förmånliga räntor
  • Inga avgifter

Vem kan spara med Akelius Spar?

Akelius Spar erbjuder inlåning för dig som privatperson. Du måste även vara myndig. Vill du spara till exempel åt dina barn kan du givetvis göra detta i ditt eget namn. Du kan ha flera sparkonton som du kommer åt med samma inloggning, så det är inte speciellt krångligt. Tyvärr finns ingen möjlighet för sambos eller gifta par att ha ett gemensamt sparkonto.

Hur ser sparprocessen ut?

Du ansöker om att få öppna ett sparkonto direkt på internet. Efter att du ansökt får du hem ett brev med dina kontouppgifter. Den första insättningen kommer sedan dras automatiskt från ditt förvalda konto. Detta är en säkerhetsåtgärd för att Akelius Spar ska kunna verifiera dina uppgifter och bekräfta att du är du. Du kan sedan tjäna pengar direkt på kontot. Räntan ökar ditt sparade belopp i slutet på varje kalenderår. Skulle ditt sparande överstiga maxgränsen på 50 000 kr kommer överskjutande belopp automatiskt att överföras till ditt förvalda konto. Efter den första insättningen för du själv över pengar från ditt bankkonto till ditt sparkonto.

Olika typer av sparkonton

Hos Akelius Spar kan du själv välja vilken kontotyp du vill ha. Du kan antingen ha ett räntekonto eller ett fasträntekonto. På ett räntekonto får du en ränta på 1,5 % och har ingen bindningstid. Du får göra två kostnadsfria uttag per år. Pengarna får du inom tre dagar. Om du vet att du inte behöver pengarna på ett tag kan du istället välja ett fasträntekonto. Då binder du dina pengar i tre år och får en årlig ränta på 3,5 %.

Vilka räntor kan Akelius Spar erbjuda?

De räntor Akelius spar kan erbjuda är för närvarande 1,5 % på räntekonto och 3,5 % på fasträntekontot. Räntan på räntekontot är rörlig och påverkas av ränteutveckling i landet. Fasträntekontots ränta är fast under hela löptiden. Värt att tillägga är att räntesatsen på fasträntekontot visar den effektiva räntan. Ränta på ränta effekten är alltså medräknad i denna procentsats. Den totala räntan under tre år blir 10,87 %. Räntan beräknas och betalas ut till ditt sparkonto i slutet av året. Om du tar du ut pengar tidigare eller om löptiden tar slut beräknas räntan vid den tidpunkten.